top of page
לוגו

פינת הטיפ השבועי

השפעות גז הראדון

מה זה בעצם גז הראדון? למה הוא קיים בכלל? מהיכן הוא נובע?
עד כמה הוא מזיק לאדם? ומה אפשר לעשות כדי להפחית אותו?

Earthworks

 

גז הראדון נוצר בקרקע אך בהיותו גז אציל הוא אינו מגיב לחומרים שבסביבתו ונודד בקלות יחסית מהמקום בו הוא נוצר. גז הראדון "בורח" מהקרקע אל האוויר מעל ומשם גם לתוך בתי מגורים. הוא מגיע לאוויר החופשי מעומק של 1-2 מטרים בתוך הקרקע, בתהליכי נידוף רגילים. אולם אם בקרקע ישנם חללים וסדקים עלול הראדון להגיע לאוויר החופשי גם מעומק של מאות מטרים.

כיצד גז הראדון חודר למבנה?

גז הראדון המיוצר באדמה, עשוי לחדור  לתוך המבנה דרך חריצים, צינורות רופפים, פתחים בבורות ניקוז וחללים שבהם עוברות צנרות החשמל, מערכת הביוב וכו'. בימים קרים, כשחלונות הבית סגורים והחימום פועל, הבדל הטמפרטורה בין האוויר החיצוני לפנימי גורם לאוויר החם שבבית לעלות ונוצר תת-לחץ בקומות התחתונות של המבנה, שגורם ליניקת הגז מהאדמה לתוך המבנה.

Laying Bricks

המקור הראשי הוא חדירה מהקרקע שעלול לגרום לריכוז גבוה בעיקר במרתפים וחדרים שצמודים לקרקע. המקור השני והחלש יותר הינו אמנציה מחומרי בניה. ריכוז הראדון במבנים הינו בעל יחס ישיר לעוצמת המקור ויחס הפוך לקצב אוורור של המבנה. בגלל שכל חומר בניה עשוי מקרקע הפולטת גז ראדון ורמת האוורור במבנים לעיתים מוגבלת, ריכוז הראדון במבנים בדרך כלל גבוה יחסית לריכוזו באוויר הפתוח.

מדוע הריכוז גבוה יותר בתוך הבית מאשר באוויר החופשי בחוץ?

מחוץ לבניינים גז הראדון שעולה מן הקרקע נמהל באוויר ונסחף הלאה עם הרוח. לעומת זאת, בתוך המבנים במידה והאוורור אינו יעיל, ריכוז גז הראדון עולה בהדרגה עד שמגיע לרמה מסוימת בה הוא מתייצב.

האם ריכוז גז הראדון בבית קבוע או משתנה?

ריכוז הראדון בבית אינו קבוע, הריכוזים שונים ביום ובלילה ומעונה לעונה.
ריכוז גז הראדון בבית תלוי במידה רבה בתנאי האוורור ובהפרשי הטמפרטורה והלחץ בין פנים הבית והחוץ. הריכוז השנתי הממוצע יכול להגיע עד פי עשרה גדול יותר או פי עשרה קטן יותר מהריכוז הנמדד ברגע מסוים,

Lazy Brown Dog

אז מה עושים?

האם אפשר להקטין את חדירת גז הראדון מהקרקע למבנים?

הכמות של גז הראדון שחודר מהקרקע למבנה תלויה בריכוז הראדון בקרקע, בצפיפות הקרקע ובשיטת הבנייה. לרוב הסיבה העיקרית לחדירת גז ראדון היא פתחים של המבנה אל הקרקע: סדקים, כניסה של צינורות מים, ביוב, כבלי חשמל וכו' וניתן לסתום מסלולים אלו בקלות. יש לזכור כי אם ריכוז גז הראדון בקרקע גבוה חדירותו דרך תשתית המבנה (החיבורים בין הרצפה והקירות) תהא משמעותית. אך גם למקרה זה יש פתרון שמקורו בשיטות להגנת המבנה לפני ואחרי הבניה.

 

1. אוורור מאולץ - ניתן לשפר את איכות האוויר ולהפחית ריכוזי ראדון במבנים בעזרת אוורור מאולץ. כדי למנוע זרימה מוגברת של גזים (כולל ראדון) מן הקרקע לתוך המבנה יש להבטיח שתנועת האוויר תהיה מן החוץ כלפי פנים ולא להיפך. ניתן לעשות זאת באמצעות התקנת מכשיר הגורם לאוורור מאולץ ומאווררים,

אוורור פאסיבי - יש לדאוג לתנועה ותחלופת אוויר כל הזמן,  בתנאי מזג אוויר קשים יותר, כמו חורף ושרב בקיץ, חשוב להשאיר את החלל פתוח גם אם רק בצד אחד, חשוב לאפשר כניסת אוויר נקי כדי להפחית את ריכוזי החלקיקים המזיקים.

2. מיטיגציה – סתימת פתחים וסדקים:
סדקים ופתחים הפונים לקרקע חשופה הם מקור לזרימת ראדון לתוך המבנה. סתימת סדקים אלה ע"י בעל מקצוע תקטין את ריכוזי הראדון במבנה במידה ניכרת.
בבית צמוד קרקע גז הראדון עשוי לחדור גם דרך סדקים בין האריחים (בלטות) ברצפה, אם אריחים אלו הונחו ישירות על הקרקע או על משטח חולי. במקרה זה ניתן לכסות ביריעות pvcתוך הקפדה על אטימת הקצוות. יש להקפיד על תחזוקת הציפוי כיוון שכל נקודת קילוף היא פתח לחדירת הראדון.

במקרים רבים הראדון חודר למבנה דרך הפתחים שבין הצנרת (מים ,ביוב ,חשמל) לקיר או לרצפה. סתימת פתחים אלה תגרום לירידה ניכרת בריכוזי הראדון במבנה.

כיצד ניתן להפחית את ריכוזי הראדון במבנים השונים?

Trowel and Soil

עד כאן פינתנו להפעם, 

רוצים לדעת עוד? 

רוצים להתייעץ באופן אישי?

אם כן, זה הכפתור הרלוונטי לכם

לוגו

עיצוב פנים וייעוץ אקולוגי למבנים בתהליכי שיפוץ

מירי - 052-4243922

שעות פעילות:  
ימים א -ה   09.00 - 17.00
יקנעם עילית

bottom of page