top of page
  • תמונת הסופר/תמירי אמויאל - ירוקה

בידוד – תרמי



דירה איננה רק חדרים וחללים – דירה היא מקום מחיה ומגורים, ועל כן תנאי המגורים בדירה חשובים לא פחות מגודלה וממיקומה. "תנאי מגורים" כוללים גם שני מאפיינים, שלמרבה הצער לא מוקדשת להם בדרך כלל תשומת לב מספקת – בידוד תרמי ובידוד אקוסטי.

בידוד אקוסטי – נגד רעשים

בידוד תרמי – שמירה על טמפ' נוחה בתוך המבנה,

והפעם אני רוצה לדבר איתכם על הבידוד התרמי דווקא ולמה הוא כל כך חשוב.

אחד הנושאים היותר חשובים בכל נושא עיצוב הפנים האקולוגי הוא הבידוד התרמי,

בידוד תרמי טוב יכול לייצר חיסכון האנרגטי משמעותי - בבית, במשרד ובכל חלל פנים בתוך מבנה,

אז מהו חשיבותו של הבידוד התרמי לבית? ומהם הפעולות שכדאי לבצע על מנת לייעל את הבידוד התרמי הקיים בבית?

רוב האנשים הרוכשים נכס או מתכננים את ביתם, לא ממש מודעים לחשיבות נושא הבידוד התרמי בתוך הבית, הם יוצאים מתוך הנחה שמספיקים כמה בלוקים, טיח סביר, חלונות ודלתות ויהיה בסדר....

אז זהו שלא...!

ואיך יודעים אם זה בסדר או לא?

והתשובה היא.....

דרך חשבון החשמל!

במילים פשוטות - כמות השקעת האנרגיה הנדרשת כדי לשמור על תנאי נוחות בחלל מסויים, עלי ידי מיזוג למשל, קשורה ישירות ליכולת המעטפת להתנגד למעבר חום. לכן מבנה המבודד היטב יוביל להפחתת הצורך בשימוש במערכות מיזוג ולחסכון אנרגטי.

בידוד תרמי של דירה נקבע בעיקרו בשני שלבים: שלב התכנון- בו מתייחס המתכנן לכיווני הדירה, לגודל חלליה, לגודל החלונות והדלתות, לשיטות הבנייה והאיטום ולחומרים ולמוצרים בהם יש להשתמש; ושלב הביצוע- בו מתרגם הקבלן הבונה את הוראות המתכנן למציאות בשטח. למרבה הצער, פעמים רבות קיים פער גדול בין איכות התכנון לאיכות הביצוע, והתוצאה היא בידוד תרמי בלתי מספיק.

קשה מאוד וכמעט בלתי אפשרי, לשפר משמעותית בידוד של דירה בנויה; על כן יש להקפיד הקפדה יתרה על איכות הביצוע ועל עמידה במפרטים בזמן הבנייה.




אז בואו נתחיל מן ההתחלה ונבדוק מהי ההגדרה לבידוד – תרמי.

בידוד תרמי הוא מזעור מעבר חום בין שני גופים בעלי טמפרטורה שונה, באמצעות חומרים שונים ושיטות שונות,

המטרה של המבנה שאנו מתגוררים בו היא להגן עלינו מפני תנאי מזג אוויר קיצוניים. כדי לעשות זאת ולשמור על טמפרטורת פני המבנה נוחה ונעימה על הקירות החיצוניים להיות מבודדים.

בידוד הקירות נקרא בשפה המקצועית בידוד תרמי, תפקידו לשמור על "נוחות תרמית" של הדיירים, ולחסוך להם את הצורך להשתמש באנרגיה כדי לחמם או לקרר את הבית.

לאוויר יכולת בידוד גבוהה, מכאן שככל שחומר כולא בתוכו יותר אוויר, כך מקדם ההתנגדות התרמית שלו גבוה יותר. עם חומרים מבודדים נמנים: קל-קר (לוחות פוליסטירן מוקצף), בטון תאי משופר (איטונג), צמר סלעים, צמר זכוכית, טיח תרמי ועוד.

מעטפת החוץ של המבנה כוללת את הקירות החיצוניים שלו, הרצפה והגג אשר כל אלו כאחד עוטפים את הדירה מכל צדדיה. ככל שמעטפת החוץ של המבנה תהיה מבודדת טוב יותר, כך הצורך בחימום או קירור פנים הבית יהיה קטן יותר והפסד האנרגיה יהיה נמוך יותר.





אך מה בכל זאת ניתן לעשות בדירה בנויה על-מנת לשפר את הבידוד שלה – הן בידוד תרמי והן בידוד אקוסטי ? הפעולות הבאות אפשריות, ואפילו מומלצות:

1. החלפת חלונות ישנים ורעועים לחלונות אלומיניום עם נתק תרמי (או אלומיניום בשילוב עץ) עם זכוכית בידודית – זכוכית בת שתי שכבות שביניהן רווח. חלונות אלו מונעים כניסת רוח דרך כל מיני חריצים וסדקים, והזכוכית הבידודית מהווה מבודד תרמי ואקוסטי מצויין. זו הפעולה החשובה והמועילה ביותר שניתן לבצע לצורך השיפור של בידוד תרמי או בידוד אקוסטי בדירה בנויה.

הערה: רצוי להימנע ככל הניתן מחלונות כיס ודלתות הזזה שהן פחות מבודדות תרמית (ואקוסטית) אלה אם כן אין שום ברירה אחרת.

2. אם החלפת הריצוף בפרקט עומדת על הפרק, ניתן לפרוש תחת הפרקט שיכבה של חומר בידוד (גומי מיוחד) שמשפר את הבידוד של הרצפה, הן מבחינה תרמית והן מבחינה אקוסטית.

3. אם קיר מסויים (חיצוני או פנימי) מעביר קור וחום באופן חריג (למשל, קיר חיצוני או קיר פנימי דק, ניתן באמצעות עבודות גבס פשוטות יחסית לבנות בצמוד אליו קיר גבס שמכיל מילוי של חומר בידוד (צמר סלעים או פוליאוריטן מוקצף או חומר אחר). נפח החדר קטן אומנם בכמה סנטימטרים (8-5), אך הפסד זה כדאי לעומת השיפור הניכר באיכות החיים כתוצאה מהוספת הבידוד הזה.

4. אם מדובר בדירה עליונה (תחת גג), או בקומה שתחתיה קיים חלל (כדוגמת קומה על עמודים), אפשר לנסות ולשפר את הבידוד התרמי שלה בעזרת הוספת שכבת בידוד על הגג או תחת הרצפה. אלו פעולות מסובכות ויקרות, שחייבות להיעשות באמצעות חברה שמתמחה בעניין.

5. לחילופין, בעיקר בדירה עליונה שתחת הגג, ניתן לבנות תיקרה אקוסטית תחת התיקרה הקיימת ולשפר בכך את הבידוד התרמי של הדירה.




בתמונה - גג ירוק, עוד דרך לבודד באופן יעיל, ידידותי לסביבה ויפה.



חושבים שהמאמר עזר לכם לקבל החלטות חשובות בנוגע לבית שלכם ובכלל?

אשמח שתסמנו לייק.

0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page