top of page
  • תמונת הסופר/תמירי אמויאל

קמינים יתרונות וחסרונות

תודו, בחורף אי אפשר להימנע מחשיבה בנושא קמינים נכון? אז בואו נתחיל לעשות קצת סדר...

קמין עץ
קמין עץ

ישנם כמה סוגי קמינים: עץ, גז, נפט, פלט, גפת וביו-אתנול,

חלקם ידידותיים יותר לסביבה וחלקם פחות ולכל אחד מהם

יתרונות וחסרונות משלו. ובואו נתחיל במה לא.


קמין עץ :

פולט גזים רעילים ומסרטנים לאוויר פנים הבית כמו גם בחוץ, מאפייניו של העץ עשויים להשפיע על רמת הנזק שנגרם

בעקבות הבערה. עץ רטוב לא בוער היטב, ולכן בשרפתו נפלטים

עשן וחומרים רעילים רבים יותר שלא לדבר על עצים מטופלים / מתועשים

שאסורים בתכלית האיסור!

אחד הסממנים שאי אפשר להתעלם ממנו למי שיש קמין עץ

הוא זיהום האוויר החיצוני שמלווה בריח חריף ותלונות מהשכנים וזו

כשלעצמה סיבה מספיק טובה להתחיל לחשוב על פתרונות ירוקים וטובים

יותר בנושא (קמינים אקולוגיים למשל).



קמין נפט:

גם פה כמו בקמין הגז, החיסרון העיקרי הוא בעלויות הגבוהות, היום כבר כמעט ואין למצוא תנורים מהסוג הזה ובבתים רבים הפסיקו את השימוש בהם וניתן לרכושם יד שנייה במחירים

נמוכים מאוד.



קמין גז:

החיסרון הגדול ביותר של קמין הגז הוא במחיר המאוד גבוה,

כמו כן, נחוצה תשתית לאחסון הגז, כמו בלוני גז או מיכל גדול הקבור באדמה הנקרא צובר. והתקנה לא נכונה שלו, עלולה להוות

סכנה ממשית.




קמין גז
קמין גז

אז מה כן? אחרי שפירטתי את הקמינים הפחות מומלצים (בעיני), הינה אלה שכן, ונתחיל עם:

קמין הפלט (pellets) / כופתיות.

חומר הבעירה הינו עץ טחון הנדחס בלחץ ומתגבש בצורה של כופתיות המזכירות בצורתן תערובת מזון של בעלי חיים. קמיני הפלט הופכים פופולריים ביותר ברחבי אירופה וארה”ב מכמה סיבות: נוחות שימוש, עלות שוטפת נמוכה, זמינות חומר מוכן לשימוש (אין צורך בייבוש כמו עץ), קלות אחסון, מוצר טכנולוגי עם מגוון יכולות, וניצולת חום הגבוהה ביותר בתחום החימום (מעל 90%) המכתירה את קמין הפלט כאמצעי החימום הסביבתי ביותר. למרבה הפלא, פלט הנשרף בקמין פלט איכותי ומתקדם – פולט פחות מזהמים לסביבה מאשר אם העץ היה נרקב באופן טבעי באדמה!

קמין הפלט
קמין הפלט

השליטה בקמין הפלט: הקמינים מצויידים במסך דיגיטלי חכם המאפשר שליטה

רחבה בתפעול הקמין. ניתן לכוון את עוצמת הבעירה, עוצמת מפוח האוויר

ואת טמפרטורת היעד של החדר. במצב הרגיל הקמין עובד בעוצמה גבוהה בכדי להגיע לטמפרטורת היעד, ולאחר שמימש זאת הוא מוריד באופן אוטומטי את העוצמה למינימום, מתחזק ושומר על הטמפרטורה, וברגע שהטמפרטורה יורדת הוא מגביר עוצמה וחוזר חלילה.

מה עם תקלות? מעט מאוד תקלות. חלקי החילוף הינם זולים ביותר ועולים מעט מאוד

אפילו בהשוואה לחלקי מזגנים. עלות חומר הבעירה: טיפה יותר יקר מעץ, אבל מאוד קרוב לתווך שלו.

סביבתית: קמיני הפלט הינם מוצרי החימום עם הניצולת הגבוהה ביותר בשוק. מינימום פליטת מזהמים ומקסימום הפקת אנרגיה מחומר הבעירה – מעל 90% ניצולת! קמיני הפלט פולטים כמויות מזעריות של עשן אשר כמעט ולא ניתן להבחין

בהן בעין או להריח אותן. ורק בעת ההצתה לפני שהלהבה פורצת הקמין פולט מעט עשן.


קמין הגפת
קמין הגפת

קמין גפת:

הפסולת שנוצרת מתהליך הייצור של שמן זית, מושלכת פעמים רבות אל הטבע וגורמת למפגעים סביבתיים. אבל מתברר שאפשר להפוך אותה למשאב שדווקא מועיל לסביבה: להשתמש בה להסקה במקום עצים, וכך למנוע כריתה שלהם. קבלו את הגפת - פטנט ישראלי לחומר בערה יעיל וזול לתנורי עץ. מדובר בחכמה עתיקה שאבות אבותינו הכירו היטב: מהפסולת האורגנית המוצקה שנשארה לאחר סחיטת זיתים, הם נהגו להכין "קציצות", יבשו אותן בשמש והפכו אותן לחומר בערה ששימש לאפייה בטאבונים ולהסקה. חכמה עתיקה זו נזנחה ברבות השנים וכיום, רוב הפסולת שנוצרת מתהליך הייצור של שמן זית מושלכת אל הטבע והנחלים, שם היא מחלחלת לאדמה וגורמת לזיהום של מי תהום.


אבל אפשר להפוך את הפסולת הזו למשאב שדווקא מועיל לסביבה. פתרון חלקי לבעיה מגיע בדמותם של גלילי גפת, שיכולים לשמש להסקה במקום עצים. גללי גפת שכאלה מיוצרים בארץ במפעל, שם עוברות שאריות הזית הליך של ערבול ועיבוד מחדש, דחיסה לגלילים ואחר מכן ייבוש באוויר המדברי.


בתום התהליך מתקבלים הגלילים, שמשמשים להסקה בתנורי עץ, באח ובמתקני חימום לגינה. הגלילים יכולים לשמש גם להבערת מדורה בחיק הטבע. גלילי הגפת תופסים מקום מועט יותר באחסון ביחס לעץ, ואפשר להשתמש באפר הגפת שנוצר לאחר הבעירה, לדישון קרקע. גלילי הגפת מאפשרים למחזר את הפסולת, שאחרת הייתה מוטמנת באדמה, מונעים כריתת עצים מיותרת ומספקים לצרכנים פתרון הסקתי זול ויעיל יותר מהעץ.


קמין ביו-אתנול
קמין ביו-אתנול

קמין ביו-אתנול:

לקמין הביו-אתנול אפשרויות עיצוב אין סופיות, מראה האש החשופה והמרקדת שהיא לא באמת אש, נוחות השימוש שלו ויכול להתאים גם לדירות ללא צורך בארובה. קמין הביו-אתנול לא מזהם את האוויר כלל ובכלל וחומר הבערה שלו נחשב סופר ירוק וידידותי לסביבה. החיסרון היחיד.....המחיר.


אבל.... בואו נבדוק קודם כל מה זה ביו-אתנול? זהו סוג של אלכוהול מפוגל ממשפחת הכהלים - ביו אתנול או אתנול הוא מקור אנרגיה מתחדש שנעשה בהתססת מרכיבי סוכר ועמילן של צמחים בעיקר קני סוכר וגידולים כמו חיטה תוך שימוש בשמרים, הוא עשוי גם מתירס, תפוחי אדמה ,חלב ,סלק אדום ,ענבים ,בננות , ותמרים תלוי בגידול החקלאי של כל מדינה ומדינה.

שימושים רבים בביו אתנול או אתנול: הוא מעורבב עם דלק לשימוש דלק תחבורה, הוא משמש לתהליכי ייצור קוסמטיים ואחרים, משמש כנוזל בעירה ללפידים ומבערים שונים, יוצר שריפה נקייה לכן אין צורך בארובה.

חסרונות האתנול:

זמין פחות יחסית לחומרים הפופולריים להסקת הבית, ומכאן גם עלותו גבוהה, ישנם מחלוקות רבות באשר לכך שהאתנול אכן ידידותי לסביבה. מתנגדיו מדגישים כי תהליך הייצור שלו כרוך בתופעת לוואי שמזהמת

את האוויר. במחקר ישראלי חדש נבדקה האפשרות להשתמש בפסולת גזם לייצור האתנול (2 ציפורים על העץ - בינתיים). במחקר נבדקה האפשרות לבצע בישראל טיפול מקדים בליגנין (המרכיב שמדביק את מרכיבי הצמח זה לזה ומעניק לו קשיחות). בעזרת אוזון: אותו גז שמוכר לנו משכבת האוזון ושמורכב משלושה אטומי חמצן. ניתן לייצר את האוזון מאוויר, בתהליך פשוט שמתבצע באמצעות מכשיר קטן יחסית ונייד שנקרא אוזונטור, ללא שימוש בחומצות מסוכנות, הממדים הקטנים של המכשור הנדרש והעלות הנמוכה של השיטה יאפשרו לבצע אותה ללא צורך בבניית מפעל גדול ומזהם.


בואו נסכם... קמין ביו-אתנול הוא מוצר עיצובי ויוקרתי שיכול לשדרג כל חלל בכמה רמות.


0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page